Agroep 09-06-14

Beste allemaal,
Hieronder volgen de meditatie-teksten en de commentaar van Douwe voor de Advaita-bijeenkomst van ZONDAG 14 JUNI ! (de eerste zondag zijn er verkiezingen).
Vriendelijke groeten,Carine

Aan Douwe voorgestelde tekst:

Alle citaten komen uit “Non-Dualiteit – De grondeloze Openheid” van Douwe Tiemersma

“Non-dualiteit is een-voud. Als er ontspanning is en een helder bewustzijn, is die eenvoud zomaar vast te stellen” x 3

muziek …

pag. 82

Wat is het meest zekere ? Alle zaken kunnen wegvallen, zelfs je denken. Maar wat kan nooit wegvallen ? Dat ben je toch als diepste zelf ? Je kunt duidelijk gaan zien dat je jezelf bent en dat niemand je dat kan afnemen. Ze kunnen desnoods je lichaam van je afnemen, maar je zelf-zijn blijft. Dat zelf-zijn gaat verder dan het denkend-zijn dat Descartes als het meest zekere zag. Het is ten diepste zonder vorm en boventijdelijk. Het is er altijd al geweest en zal er altijd zijn. Richt je daarop en voel : ik ben meZelf.

muziek …

pag. 89

Je kunt het ook zo zien : wanneer je zelf met een bepaalde aanduiding meegaat, bijvoorbeeld ‘het oneindige’, dan is het eerst nog een woord. Wanneer je werkelijk daarin meegaat, naar de betekenis ervan, vervluchtigt dat woord heel snel, terwijl de innerlijke betekenis zich steeds duidelijker gaat manifesteren. Het is al het ware een soort beweging als van een raket. Je ziet de nachtelijke hemel en gebruikt het woord ‘oneindigheid’ als een soort doel. Je ervaart de ontzettend sterke impuls gericht op dat doel – wham ! Je schiet de lucht in en blijft niet staan bij het woord als baken. Er is alleen maar een gerichte impuls … en dan zit je in die oneindigheid. Zo gaat dat.

muziek …

PAUZE

pag. 132

Het betekent een losmaken van je identificaties. Je ziet het allemaal. Aan de ene kant heb je er een relatie mee, aan de andere kant heb je er niets mee te maken. Als het werkelijk lukt, kan de hele lichamelijke situatie zich ontspannen. Er hoeven geen verkrampingen meer te zijn, want je hoeft je er helemaal niet meer bezorgd om te maken Je bent daar niet meer speciaal in betrokken. in alles wat de lichamelijke persoon in die wereld nog zou willen en niet zou willen. Als je daar niet meer speciaal in betrokken bent, ben je vrij. Ook lichamelijk betekent dit een ontspanning, want het is het ik dat als een geïncarneerd zelf allerlei dingen wil en niet wil en dat is spanning.

muziek …

pag. 135

Je zult dus helderheid moeten betrachten om dat proces van aanzuigen en opgeslokt worden te doorzien.
x 3

pag. 143

Dus die bevrijding is eigenlijk onvoorwaardelijke liefde.
Jazeker, want zij is een volkomen gevoelsmatige acceptatie van alles en iedereen als jezelf, de acceptatie van het zelf van de andere als jezelf, het ook gevoelsmatig laten wegvallen van elke scheiding. Dat is inderdaad liefde. Je bent alles en iedereen. Dat is de eigenlijke betekenis van ‘de ander liefhebben als jezelf’. Bij die liefde komt de kwaliteit van bewustzijn, want je bent als bewust-zijn universeel zonder centrum.

muziek …

EINDE

Commentaar van Douwe:

Dag Carine,
De stukken die jij hebt uitgekozen zijn erg geschikt als uitgangspunt voor meditatie.?Ze zullen goed werken.
Alle goeds gewenst,?Douwe

Print Friendly, PDF & Email