Agroep 10-05-02

Advaita-groep Brugge – Bijeenkomst zondag 2 mei 2010

Beste allemaal,

Hieronder volgen de meditatie-teksten en de commentaar van Douwe  voor de Advaita-bijeenkomst van zondag 2 mei.

Vriendelijke groeten,
Carine

Aan Douwe voorgestelde tekst:

De citaten komen allemaal uit ‘De Bron van het Zijn‘ van Nisargadatta Maharaj.

“Jullie worden door elkaar vastgehouden met jullie intimiteit, liefde en affectie. Die intimiteit zal je niet toestaan lichaam en geest los te laten. Dat zal moeten gebeuren, wil die binding verdwijnen. … De primaire illusie slaat jullie in boeien, maakt jullie een soort bal die zij overal naar toe slaat. In dat bewustzijn zitten jullie gevangen. Jullie zijn in haar hinderlaag gevallen. Daarom moeten jullie gaan zien welk principe dit is. Door het proces van herkenning zul je ervan bevrijd worden.”
(pag. 69)


“Vraag : Wat is de remedie ?
Wees alleen maar stil en herken die bron ik-ben. In dit proces kom je er vrij van.”

(pag. 73)

PAUZE

“Ik zeg je alleen een paar woorden : blijf bij het fundamentele. Dat fundamentele is mijn standpunt. Ik zou de onwetende een aantal begrippen kunnen geven, maar dat doe ik niet. Ik wil ze niet weghalen van de fundamentele kennis ik-ban.”
(pag. 90)

” Er is geen andere pijn in deze wereld dan de liefde die je hebt voor je eigen zijn.”
(pag. 110)

De citaten worden voorafgegaan door muziek.

Toelichting van Douwe


Ja, Carine, dat zijn uitspraken die de waarheid laten zien van persoon-zijn, het vrij-zijn en van de weg van persoon- naar vrij-zijn.

Het is de waarheid van het persoon-zijn met zijn hechtingen aan het eigen zijn. Die waarheid moet onder ogen worden gezien, ook al wordt die misschien als hard ervaren. Dat geeft een bewustzijn dat verder gaat dan de grenzen van de ik-persoon en zelfs verder dan het eigen zijn / ik ben.

Het is de waarheid van het vrij-zijn, van vrij-zijn van bindingen, van vasthouden aan het eigen zijn.

Het is de waarheid van de weg van het persoon zijn in de dualiteit naar het vrij-zijn in non-dualiteit. Daarop is de herkenning van vrij-zijn doorslaggevend.

Een goede ochtend gewenst,
Douwe

Print Friendly, PDF & Email