Agroep 12-01-08

Dag vrienden,
Ziehier de tekst voor de meditatie van zondag 8 januari 2012 (= tweede zondag van de maand).
Deze gaat door bij Jean-Pierre en Carine, van 09u30 u.tot 12u00 u.
Hopelijk tot dan.
André

Aan Douwe voorgestelde tekst

Laat ons allen stil worden, en ons helemaal ontspannen, het denken loslaten, en zo bewust worden van die oorspronkelijke grondeloze Openheid.

De openheid blijft als er verschijnselen zijn. Jij bent die openheid en jij bent die verschijnselen. Subject en object vallen samen in een onuitsprekelijke werkelijkheid. Die openheid blijft als er geen verschijnselen zijn. Het zuivere Atma-Brahman is zonder eigenschappen, niets. Ook hierover valt niets meer te zeggen. Alleen een ijl ervaringsweten is er nog van het opgaan van jezelf in dit Absolute, het zijn in het niet-zijn.

Een volledig relativering betekent dat het laatste’ standpunt’ totaal geen eigenschappen meer heeft. Anders zou er nog iets gerelativeerd kunnen worden. Er is niets meer dat overstegen kan worden en dat zo voor relativering vatbaar is. ‘Dat’ heeft geen vorm en is niet te grijpen.

Het hoogste, het Bewust- zijn zonder vormen,  is geen ding, maar zonder Bewust – zijn kunnen dingen niet verschijnen. Het is, in een filosofische formulering, de voorwaarde voor het mogelijke verschijnen van de dingen (de transcendentale  voorwaarde). Het is de Openheid of het Licht, dat alle dingen nodig hebben om te verschijnen. Zelf heeft het echter geen ander licht nodig om te bestaan, want het is licht.

Uiteindelijk, of oorspronkelijk, is het zelf zonder één enkele vorm, een zuiver subject zonder enig objectaspect. Je bent het zelf. Je kunt ernaar op zoek gaan, maar je zult het  nooit via een uiterlijke weg vinden. Je bent het altijd zelf al en daarom zul je op een andere manier moeten kijken. Terugkerend naar jezelf is er een besef van zelfzijn, uiteindelijk een interne zelfervaring zonder vormen en grenzen.

De advaitische werkelijkheid is juist daarom onuitsprekelijk, omdat verschil en niet-tweeheid samengaan. Bij de herkenning van de identiteit van Atman-Brahman is dit een onproblematische zijnservaring.

Wie al wie hier op aarde leeft en beweegt en is, ziet als het eigen Zelf, en dat Zelf,weer als levend is al wat is, die kent geen haat of afkeer meer.
Voor hem die alle wezens ziet doordrongen van dat hoogste Zelf, kont er een einde aan verdriet en zorg, nu hij alles en Eenheid verbonden weet.

 

Toelichting van Douwe

Beste Hilde en André,
Het zijn goede teksten om direct op de Openheid gericht te worden en daar te blijven.
Dan wordt alles wat verder in de teksten staat duidelijk.
Herken dit. Daarom gaat het.
Als het herkennende bewustzijn aanblijft, wordt de herkenning stabiel.
Een hartelijke groet aan allen,
Douwe

Print Friendly, PDF & Email