Bijeenkomst zondag 1 feb 2015

Beste vrienden,
Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 1 februari 2015.
De meditatie gaat door in ‘de Nieuwe Pastorie’, Stalijzerstraat 19 te Brugge.
Vanaf 09u30 tot 12u00.
Bijdrage: € 4, Thee € 0,5.
Hartelijke groet,
Jacques.

 

De directe weg

Wat je nu werkelijk bent, waar geen twijfel over bestaat, wat het meest zeker is: ga daar naar zoeken.

Alle zaken kunnen wegvallen. Maar wat nooit kan wegvallen: dat ben jezelf. Niemand kan je dat afnemen. Dat is zonder vorm en boventijdelijk. Richt je daarop en voel: ik ben mezelf. Dan worden de banden minder zwaar en kunnen ze verdwij­nen. In ieder geval worden ze betrekkelijk. Zolang het lichaam er is blijven de relaties er in zekere zin, maar je bent er vrij van, omdat je inziet dat je daartoe niet beperkt bent.

Het Zelf is niet een beeld, maar een gevoelsmatig, bewust zelf-zijn. Het is het meest dichtbije wat er is. Dat heeft iedereen, hoewel de meeste mensen zich dat niet zo bewust zijn. Men gaat het zelf-zijn inkapselen in vormen, vastleg­gen in eigenschappen. Het wordt verstopt. Maar, wanneer je terugkeert op het zelf-zijn, ervaar je dat vormen niet belangrijk zijn. Denk je aan het verleden of de toekomst dan heb je allerlei vormen voor ogen. Daar identificeer je je niet volledig mee. Waarom zou je dan wel opgaan in vormen waarvan je zegt dat ze er nu zijn? Ze zijn wel het meest helder, maar het ligt op precies hetzelfde vlak. Het zelf-zijn was er vroeger, is er nu en zal er altijd zijn. Het zal er zijn wanneer het lichaam is verdwenen en was er voor de geboorte en de conceptie. Het hele leven is een film die verschijnt in het Zelf als gewaarzijn. Dit laten gebeuren is de belangrijkste meditatie. Word je bewust van je zelf-zijn. Dan ben je vrij van verleden, heden en toekomst.

De overgave aan en bewustwording van het Zelf is een directe weg en hierop zijn die andere zaken niet belangrijk. Dat het een groeiproces is, is een denkbeeld. Je zit in de toekomst te projecteren. Je hebt een idee gevormd van een ladder met allerlei sporten en daar zit je aan vast. Dat moet je loslaten. En dat kan, wanneer je maar helder durft te kijken en beseft wat jezelf bent. Dan kom je tot jezelf. Het is zo gemakkelijk. Je draagt het altijd in je, daarvanuit leef je. Alleen kijk je verkeerd, in de uitwendige wereld, in de lichamelijke en gevoelswereld. Natuurlijk is het goed die wereld te leren kennen, maar vraag je af of die din­gen jezelf zijn. Vraag je steeds af: wat ben ik werkelijk? Wanneer je heel helder en eerlijk kijkt, komt de realisatie. Dan word je wat jezelf bent en altijd al was.

Uit het boek Satsang van Douwe Tiemersma – blz 16-18

Print Friendly, PDF & Email