Bijeenkomst zondag 2 aug 2015

Hallo,

Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 2 aug 2015.

De meditatie gaat door in de ‘Nieuwe Pastorie’, Stalijzerstraat 19 te Brugge.

Vanaf 09u30 tot 12u00.

Bijdrage 4 €, thee 0,5 €.

De citaten zijn van Douwe (boek ‘Satsang’ pg 45).

Carine

 

“ Vrij worden is niets anders dan loslaten, het laten verdwijnen van de spanningsdraden die je binden aan de dingen. Je gaat hier ontspannen zitten en je zegt : ‘nu kom ik tot mezelf’. Dat betekent dat je al die dingen waar je zonet nog mee bezig was, loslaat : de gesprekken met anderen, het zien van de dingen en het denken. Dan is er een diepe ontspanning. “

“ Zit je vast op een eigen persoonlijk standpuntje? Of kun je je eigen standpunt loslaten? Wanneer dat echt loskomt, echt vrijkomt, is er nog wel een lopen en een kijken, maar dat vindt niet meer vanuit een persoonlijke spanning plaats, niet meer vanuit een ik-punt. Dan wordt ook niet alles geïnterpreteerd vanuit een ik. Dan is dat wat plaatsvindt open. Je bent overal aanwezig, net als de wind die waait. “

 

PAUZE

 

 

“ Wanneer er onafhankelijkheid is van de omstandigheden is er vrijheid. De overgang naar die vrijheid kan alleen maar plaatsvinden als alles losgelaten wordt. Laten wij nog eens kijken naar die overgang. We hebben vaker vastgesteld dat je niets kunt doen. Het enige is loslaten. Dat geldt ook voor de aandacht. Wanneer je kijkt naar speciale dingen ben je daarop gericht; je ziet dit en je ziet dat.

Wanneer het gaat om het loslaten, betekent het ook het loslaten van de spanning in de aandacht,

in de aandacht van het zien, in de aandacht van het horen, een ontspanning van de geest, van de ogen, van de oren. “

“ Wanneer de aandacht open gaat – laat die aandacht zich maar uitbreiden langs de horizon links en rechts – er is niet meer zo’n specifiek object dat terugwerkend jou bepaalt. Wanneer aan die objectkant, aan de wereldkant, alles opengaat, ga je meteen zelf open. Er is geen specifiek ik meer omdat er geen specifiek object is. Dan is er de natuurlijke situatie : die van vrijheid.”

 

PAUZE

 

 

“ Aan de ene kant is er onvrijheid, wanneer er zo’n specifieke fixatie is, in het zien, in het horen, in het willen, in het verlangen, in het afweren. Steeds opnieuw wanneer er iets is in de wereld waarop je je specifiek gaat richten, betekent dat ook een verenging van je eigen sfeer. Dan gaat het hard tegen hard.

De tweede mogelijkheid is dat alles open blijft. Dan gebeurt alles zoals het gebeurt. Als het voorbij is, is er eigenlijk niets gebeurd.”

“ Wanneer je open bent, ben je onkwetsbaar. Dan gaat alles door je heen en het heeft geen gevolgen. Wanneer je je ergens op gaat focussen, krijg je een concentratie van eigen energie en dat verharde standpunt is een aangrijpingspunt voor krachten van buitenaf.

Hetzelfde geldt voor impulsen van binnenuit die vanuit een hardheid en gespannenheid voorkomen.

Wanneer je je helemaal opent is er nergens een punt dat gestrest zou kunnen worden. “

 

EINDE

 

 

Print Friendly, PDF & Email