Bijeenkomst zondag 5 juni 2016

 

Dag iedereen,
Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 5  juni 2016.
De meditatie gaat door in ‘de nieuwe pastorie’, Stalijzerstraat 19 te Brugge.
Vanaf 9u30 tot 12u00.
Bijdrage: € 4, thee € 0,5.

Van harte,
Ellen

 

Bron:  ‘Satsang’, Douwe Tiemersma, pg 239.

Satsang van 11 juni 2008 (Schiermonnikoog)

 

De grote stilte is er. Daarvoor kun je openkomen en dan is ze als zijnservaring duidelijk aanwezig. Je kunt die grote stilte, ondanks alle drukte van de wereld, buiten ervaren. Je kunt je je er steeds preciezer op afstemmen. Je kunt je heel precies openen voor die essentie van stilte. Dan manifesteert de grote stilte zich ontzettend sterk. Dat kan zo’n sterke overweldiging zijn dat daarbij alle resten van beperkingen in je worden weggevaagd.

Het kan je ook spontaan overkomen, de realisatie van die grote stilte, de verruiming tot die grote stilte, als een genade. Naar binnen gaande ontdek je in jezelf ook de diepe stilte. Terugkerend naar de bron van je eigen zelf-zijn vallen allerlei zorgen weg, allerlei zaken waarmee jij je identificeerde. Verder terugkerend laat je ze los en spelen ze geen rol meer. In het centrum van jezelf, het centrum van je hart, is het stil en vrij.

        

*Pauze*

         

Als je daar in het centrum bewust aanwezig kunt zijn, blijkt die kleine ruimte oneindig groot te zijn. Er is een oneindige stilte. Die oneindigheid valt samen met de grote stilte die je misschien eerst extern ervoer. De externe stilte en interne stilte gaan samen; ze zijn identiek. De grootse stilte als essentie van de kosmos waarin alles is opgenomen en de interne grote stilte van vormloos zelf-zijn-bewust-zijn gaan samen. Het zelf-zijn is in de Stilte vrijgekomen van de beperkingen van zichzelf.

 

*Pauze*

        

De ene grote Stilte is de grondslag van alles. Wat er aan verschijnselen opkomt, komt daaruit voort. Daarin verdwijnen alle verschijnselen weer. Van binnenuit ervaar je dat. Elk mens, wie het ook is, ben je zelf op dezelfde wijze. Als de Stilte er is, ervaar je die als je eigen zelf-zijn in ieder mens. Niets en niemand wordt uitgesloten, omdat er niets anders is. Er is alleen maar een onuitsprekelijke stille grootsheid. Als je dit duidelijk gaat herkennen – ‘dit is het’ – word je vrij; dan wordt alles vrij en ontstaat een totaal nieuwe schepping.

 

 

Print Friendly, PDF & Email