Bijeenkomst zondag 2 april 2017

 

Beste vrienden,
Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 2 april 2017.
De meditatie gaat door in ‘De nieuwe pastorie’, Stalijzerstraat 19 te Brugge.
Vanaf 10u00 tot 12u30.
Bijdrage: € 4, thee € 0,5.
Hartelijke groet,
Jean-Pierre

 

Het wegvallen van de ik-persoon is iets heel kleins: iets verdraait even en het ikje is weg.
 Soms wordt dat pas duidelijk wanneer er zware negatieve ervaringen zijn. Soms wordt het ineens duidelijk wanneer er een positieve ervaring is, bijvoorbeeld de ervaring van de lente.

Iedereen vindt de bloeiende krokussen prachtig. Als het kan ga je naar buiten. Dan is er de ervaring dat het leven zo maar weer opbloeit na de winter.

Wat gebeurt er dan in de sfeer van jezelf? Als je de natuur ingaat en geniet van het uitbottende leven, is er geen ik-persoon.

De ervaring van de levensenergie buiten – van de planten, bloemen, vogels – en de ervaring van de levensenergie binnen – in je eigen lichamelijke sfeer – gaan samen.
Je wordt je bewust van de ene levensenergie in één ruimte.

Het punt is dus dat wanneer zo’n open zijnservaring zich voordoet, je dat op het moment zelf herkent. Elke keer wanneer zo’n authentieke ervaring opkomt betekent dat een grote mogelijkheid.

–———

Het heeft nog een opvallend aspect, namelijk dat de deelname aan dat gebeuren vreugde geeft. Iedereen vindt het prachtig. Vreugde ontstaat altijd bij het wegvallen van scheidingen.

De ik-persoon is er terug als je het genieten en de vreugde met kracht weer naar je eigen ik-persoon terughaalt en er weer psychologisch over gaat praten: ‘ O ja natuurlijk, na de winter is het nu weer voorjaar en dat is een fijn gevoel’. Dus dan is er weer het geklets van een persoon die alles weer op zijn ik betrekt en er commentaar op geeft.

Het is belangrijk dat je heel precies ziet welke kleine verschuiving plaatsvindt vanuit een authentieke zijnservaring waarin alles open is, naar die kunstmatige verkrampte toestand waarin een ik alles weer op zichzelf betrekt – en omgekeerd.

–———–

Vanuit je kennis van die processen, kun je je oriëntatie zó houden dat de authentieke sfeer mag blijven. Dan kan er best even een denkproces zijn, maar dat laat je maar langs je heen gaan, terwijl je bij de directe zijns-ervaring blijft.

De ervaring van de levensenergie buiten – van de planten, bloemen, vogels – en de ervaring van de levensenergie binnen – in je eigen lichamelijke sfeer – gaan samen.
Je wordt je bewust van de ene levensenergie in één ruimte.

Ervaar dan maar dat je even groot bent als de kosmische levensenergie zonder grenzen. Er is een universeel zijn, en dat ben je ook nog bewust. Daarom is er ook universeel bewust-zijn en dat geeft universele gelukzaligheid.

Nu, die sat-chit-ananda stap je zomaar in door even naar buiten te gaan. Als dat op duidelijke wijze je werkelijkheid is, krijg je een besef van het absolute.

 

AP 11-7 (Douwe)

 

Print Friendly, PDF & Email