Bijeenkomst zondag 6 augustus 2017

 

Beste vrienden,
Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 6 augustus.
De meditatie gaat door in ‘De nieuwe pastorie’, Stalijzerstraat 19 te Brugge.
Vanaf 10u00 tot 12u15.
Bijdrage: € 4, thee € 0,5.
Hartelijke groet,
Frank

 

Woorden van Nisargadatta

 

Voordat je God kunt accepteren moet je eerst jezelf accepteren en dat is nog angstaanjagender. De eerste stappen naar zelfaanvaarding zijn alles behalve leuk,want wat je te zien krijgt biedt geen vrolijk panorama. Je moet al je moed bijeennrapen om door te gaan. Stilte helpt je daarbij. Kijk in diepe stilte naar jezelf en geef geen beschrijving van jezelf. Kijk naar het wezen dat je denkt te zijn en geef je rekenschap van het feit dat je niet bent wat je ziet. De beweging van het zelfonderzoek wordt uitgedrukt in ‘’Dit ben ik niet-wat ben ik? Er zijn geen andere middelen die tot bevrijding leiden-alle andere middelen betekenen uitstel. Verwerp onverbiddelijk wat je niet bent;totdat het Zelf zich onthult in zijn onvergelijkele niets-zijn,niet-iets-zijn. (Zijn blz 204)

 

Wat je moet weten is zo eenvoudig dat je het volledig helder kunt begrijpen; dat je niet het lichaam bent. Het lichaam,de geest en het ik-ben hangen alle van voedsel af, terwijl jij er was vóór het lichaam en jij er na het lichaam zult zijn. Dat weten is een heel eenvoudig feit. (de bron van het ZIJN blz41)

 

pauze

 

Elke ervaring is een illusie, beperkt en tijdelijk. Verwacht niets van ervaringen. Realisatie is op zichzelf geen ervaring maar die kan leiden tot een nieuw perspektief in de ervaringen. Maar ook dan zijn die nieuwe ervaringen, hoe interessant ook, niet echter dan vroegere. Zelf-realisatie is het ontdekken van het tijdloze element in elke ervaring. Helderheid maakt ervaring mogelijk. Zoals in alle kleuren het licht ‘t kleurloze element is, zo is helderheid tegenwoordig in elke ervaring-en toch is zij zelf geen ervaring. (Zijn blz113)

        

Zie alleen wat er gebeurt. De identificatie met lichaam en geest moet je absoluut loslaten. Besef dat datgene die ziet Atman is. (de bron van het Zijn blz 113)

 

pauze

 

Net zoals een gat in papier wel in het papier, maar niet van het papier is, zo is de Hoogste staat middenin beleving maar toch voorafgaand aan beleving. (De Nisargadatta Gita,cover)

 

Diepe meditatie betekent hier dat je niets anders dan het gevoel ’ik ben’ ononderbroken ervaart gedurende geruime tijd. Het rijpen kan al dan niet snel gaan, maar het zal gebeuren als je met volledige toewijding en oprechtheid in de beleving ’ik ben’ vertoeft. ’Ik ben’ onthult zichzelf en toont hoe het ontstaan is. Of paradoxaal gesproken, het wordt je onthuld hoe ‘ik ben’ nooit ontstaan is en er helemaal niet is geweest! Het is altijd het absolute dat was, is en voor altijd zal zijn. ’Ik ben ‘ is slechts een illusie die er tijdelijk in ontstaat. (De Nisargadatta Gita, blz71)

 

einde


Print Friendly, PDF & Email