Internet-bijeenkomst zondag 4 okt. 2020

Beste vrienden,

Hieronder vind je de meditatievoorbereiding voor zondag 4 okt. 2020.
De meditatie gebeurt via ‘Zoom’.
Vanaf 10u00 tot 12u15.

De zoom-gegevens worden een paar dagen op voorhand per mail doorgestuurd naar de habitués.
Wie op donderdag 1 okt. nog geen mail in dit verband ontvangen heeft en wil deelnemen: contacteer de coördinator.

Hartelijke groet,
Filip

 

Uit ‘Dat wat ik ben’ – De laatste gesprekken met Nisargadatta Maharaj, Redactie: Jean Dunn

Thema: Er is geen entiteit

   

p327: Pas wanneer de vereenzelviging met het lichaam/geest-mechanisme volkomen is afgewezen en de identificatie met het bewustzijn stevig is verankerd, zal wat ik zeg enige betekenis hebben. Wat je bent is het onbeperkte, dat niet met de zintuigen kan worden waargenomen. Door jezelf te beperken tot het lichaam, heb je jezelf afgesloten van het onbegrensde potentieel dat je werkelijk bent. In meditatie mediteert bewustzijn op zichzelf en verblijft in zichzelf.

p325: Met het ontstaan van bewustzijn ontstaat alles – de wereld en alle wereldse beslommeringen. Wees er alleen maar getuige van. Het vindt plaats, er is geen individu dat het waarneemt. Het totale functioneren van het universeel bewustzijn wordt waargenomen.

p255: Je denkt misschien dat je jezelf beschouwt als het bewustzijn, maar over het algemeen blijf je als entiteit iets willen, al is het maar spirituele kennis. Het lichaam is slechts een instrument waardoor bewustzijn zich manifesteert; het heeft geen afgescheiden, autonome identiteit. Dit lichaam waar je zoveel van houdt is tijdgebonden en dit bewustzijn, dat afhankelijk is van het stoffelijk lichaam, is ook tijdgebonden.

 

pauze

 

p256: De levensadem zal het lichaam na een bepaalde tijd verlaten en dood materiaal achterlaten; het bewustzijn zal het lichaam ook verlaten en zich samenvoegen met universeel bewustzijn. Dit is het normale proces – wat beschouw je hierin als dat wat je bent? Dit is slechts een werking, er is geen afzonderlijke entiteit. Onze ware identiteit is in feite bij iedereen bekend, daar is geen twijfel over. Maar door de vereenzelviging met het lichaam zijn we vergeten wat ons heel duidelijk bekend is.

p256: Het is gemakkelijker te begrijpen dat de hele manifestatie een soort droom is of een luchtspiegeling, maar jij interpreteert de rest van de manifestatie als een luchtspiegeling en wilt degene die het verschijnsel ziet niet loslaten. Degene die het ziet is ook onderdeel van de luchtspiegeling.

p256: Bij het luisteren naar wat ik zeg krijg je wellicht een tijdelijk gevoel van rust en vreugde, maar zolang je jezelf als een afgescheiden entiteit beschouwt die spirituele verlossing wil, is dit allemaal nutteloos.

p295: Je houdt er nog steeds een idee op na over wat je bent, maar zelfs dat moet volledig worden gewist, zodat er geen enkel idee meer is van een of andere entiteit, geen enkele vereenzelviging.

 

pauze

 

p302: Maar hoe hard en hoe vaak ik er bij jullie ook op aandring om niet te denken en je niet te gedragen als een entiteit, je te vereenzelvigen met het lichaam, toch blijven jullie het doen. Welke naam en vorm er ook is, het behoort tot dat materiële, en dat materiële ben je niet.

p327: Als je aanvaardt wat ik je heb verteld, dan neem je dat wat spontaan in de wereld gebeurt niet in ontvangst, en houd je je niet bezig met oorzaak of gevolg. Dan accepteer je je ware aard. Welke handelingen ook plaatsvinden via het lichaam, ze staan helemaal los van dat wat je werkelijk bent.

p312: Als we de keuze hadden om al dan niet dit lichaam-plus-bewustzijn op ons te nemen, wie zou er dan dom genoeg zijn om dat te doen? Er is gewoon geen keuze geweest, alles is spontaan gebeurd. Het lijden moet ook worden ondergaan, omdat het deel uitmaakt van het totale functioneren, en er is geen entiteit die iets te kiezen heeft.

p302: Slechts één op de tien miljoen mensen gaat naar de kern van de zaak, analyseert het, trekt een conclusie en wordt bevrijd, helemaal uit zichzelf. Wat bevrijd wordt is het bewustzijn, er is geen entiteit.

 

 

Print Friendly, PDF & Email