Internet-bijeenkomst zondag 2 mei 2021

 

Hierin de voorbereiding van de meditatie van zondag 2 mei.
De meditatie gebeurt via Zoom.
Van 10u00 tot 12u00.
Hartelijke groet,
Jean-Pierre

 

De zoom-gegevens worden een paar dagen op voorhand per mail doorgestuurd naar de habitués.
Wie op donderdag 29 april nog geen mail in dit verband ontvangen heeft, en wil deelnemen: mail naar brugge@advaitastiltegroepen.net.

 

De onnoembare stilte (bron: Douwe Tiemersma, Satsang pg 240-241)

 

Terwijl het zo stil is, is het goed je intern bewust te worden van de diepte van die stilte. Vraag je maar af: hoe diep ga ik mee in die stilte, hoe diep is mijn stilte?

Als je helder blijft, ervaar je de gelaagdheid van stilte in de diepte.

De eerste laag is wanneer je als persoon lekker ontspannen zit en er is een heerlijke stilte waarvan je geniet. ‘Ik ervaar stilte en dat is prettig’.

Er is een stilte die als persoon wordt ervaren.

In de volgende fase komt er meer inkeer.

Je bent intern in een ruime sfeer van stilte opgenomen, en de ontspanning gaat verder. Dan voelt het nog beter.

Je bent dan nog steeds als een ik-persoon aanwezig in de stille ruimte, maar er is een veel minder grote scheiding tussen jezelf en de stilte. Je luistert niet meer naar een externe stilte, maar je eigen sfeer gaat tot op zeker hoogte samen met de sfeer van stilte: aanwezig zijn in de grote stilte. De stilte-kwaliteit en het samengaan kunnen veel sterker worden.

Als ik dan de vraag stel: ‘Heb je wat te vragen?’ dan is dat, als de stilte diep genoeg is en blijft, heel vreemd. Dan merk je dat er wel even een reactie komt, maar die hoeft zich niet door te zetten.

 

(…)

 

Pauze

 

Als de stilte nog dieper wordt, is er helemaal geen structuur meer die een reactie kan geven. (…) Als het proces van verdieping doorgaat blijft er helemaal niets meer over. Er is alleen maar stilte.

Die diepe stilte kan er, als er een grote helderheid is, ook blijven met open ogen.

Die diepte kan er blijven door de helderheid omtrent je eigen eenheid met de diepe stilte.

(…)

Je weet, als je met open ogen bewust blijft van al die niveau’s, dat ze alle actueel terzelfdertijd bestaan. Er kan dus een openheid blijven op alle niveau’s. Je stelt vast dat de oneindige blanco situatie primair blijft.

Al het andere mag er best zijn, maar de oneindige blanco sfeer blijft op de voorgrond staan. Dat is je eigen sfeer, daarin ben je thuis.

(…)

 

Pauze

 

Blijf helder in die oorspronkelijke sfeer. Daarin kunnen allerlei vormen en namen opkomen, maar zij verstoren de blanco sfeer niet; ze maken er deel van uit totdat ze weer verdwijnen.

Die Stilte is de oorsprong van alles, de blijvende basis van alles wat verschijnt. De realisatie ervan betekent vrij-zijn en alles en iedereen in vrijheid laten, in een onnoembare eenheid.

 

Einde

 

Print Friendly, PDF & Email